Kapelle-op-den-Bos richt een Noodfonds op

Op 29 maart 2020, over deze onderwerpen: Samen tegen corona

Onze burgemeester Renaat Huysmans en Schepenen Lena Ghysels, Hilde De Keersmaeker en Geert Van de Voorde, werken samen met Hilde Rymenants van Groen en met het gemeentepersoneel stevig door om Kapelle-op-den-Bos door de coronacrisis te loodsen en namen samen met het gemeentebestuur een aantal maatregelen die dit mogelijkmoeten maken. Wij kopiëren hieronder de gemeentelijke communicatie om de reeds genomen maatregelen zoveel mogelijk te verspreiden:   

 

"Het coronavirus treft ons land in alle hevigheid. Drastische maatregelen werden genomen om de verspreiding van het virus maximaal te beperken en om de volksgezondheid veilig te stellen. Sinds 14 maart 2020 zijn alle in- en outdoor evenementen verplicht afgelast, zijn enkel nog de essentiële handelszaken geopend en blijven cafés, restaurants en andere niet-essentiële handelszaken verplicht gesloten. Alle lessen zijn opgeschort tot de paasvakantie.

Deze maatregelen worden genomen in het belang van eenieders gezondheid. De impact voor onze inwoners, verenigingen en zelfstandigen is enorm.

Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen.

Bovenop de maatregelen van de federale en Vlaamse overheid wil het lokaal bestuur daarom een noodfonds van 75.000 euro oprichten om de sociale en economische gevolgen van deze maatregelen te verlichten voor lokale handelaars en zelfstandigen, voor verenigingen en voor alleenstaanden en gezinnen in moeilijkheden.

Op dit moment is het onmogelijk om de impact in te schatten van het coronavirus in ons dorp. Als na verloop van tijd duidelijk wordt wie er getroffen is door de coronacrisis en in welke mate (o.a. ook afhankelijk van de duur en de steunmaatregelen van hogerhand) wil het bestuur met dit noodfonds de ergste noden helpen verlichten. De komende weken en dagen zullen de modaliteiten van dit fonds verfijnd worden in overleg met alle politieke fracties die in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. We zullen concreet uitwerken welke maatregelen het meest zinvol zijn en er vooral voor zorgen dat de centen terecht komen bij hen die het meest geleden zullen hebben onder de coronacrisis.

Welke maatregelen neemt het lokaal bestuur?

  • Oprichting noodfonds ten bedrage van 75.000 euro voor lokale handelaars en zelfstandigen, voor verenigingen en voor alleenstaanden en gezinnen in moeilijkheden. De komende dagen en weken zullen de modaliteiten van dit fonds verder worden verfijnd.

  • Kosteloos annuleren van huur gemeentelijke infrastructuur. Het lokaal bestuur verhuurt zalen aan lokale verenigingen voor allerhande evenementen die nu niet meer kunnen doorgaan. Het lokaal bestuur zal de huurprijs niet aanrekenen of terugbetalen aan de getroffen verenigingen en of particulieren.

  • Deadline voor het indienen van belastingaangiftes voor bedrijfsoppervlakte, drijfkracht, niet-geadresseerde drukwerken en voor tweede verblijven wordt uitgesteld tot het einde van het tweede kwartaal (30 juni 2020).

    Kapelle-op-den-Bos, een warme gemeente

    Daarnaast wil het lokaal bestuur ook het voortouw nemen om haar rol als warme gemeente te versterken in deze coronacrisis. Tal van maatregelen en initiatieven werden genomen om de gevolgen van deze pandemie voor eenieder wat draaglijk te maken. Zo is er een platform opgericht #kapellehelpt, waar vrijwilligers zich kunnen melden en hulpbehoevenden hun hulpvraag kunnen kenbaar maken. De noden van de meest kwetsbare worden aldus afgestemd op de hulp die vele vrijwilligers willen bieden. Om iedereen te bereiken werd ook met de hulp van vrijwilligers een brief gepost in de gemeente om ook zij die niet vertrouwd zijn met de digitale wereld op de hoogte te brengen van dit initiatief.

    De sportweken tijdens de paasvakantie werden noodgedwongen geannuleerd. Het inschrijvingsgeld zal worden teruggestort. Er werd op initiatief van het lokaal loket kinderopvang en de vrije tijdsdienst de afgelopen weken hard gewerkt om een alternatieve noodopvang in de paasvakantie uit te bouwen op 5 locaties gespreid over onze gemeente. Deze noodopvang is voorzien voor de kinderen van de ouders actief in de cruciale sectoren (zorg, voeding, veiligheid,…), kinderen met een sociale kwetsbaarheid of moeilijke thuissituatie en voor kinderen die geen andere opvangmogelijkheid hebben dan de grootouders.

    Er is ook een belronde opgezet waarbij de medewerkers van het lokaal bestuur alle 80-plussers telefonisch contacteren om eens een babbeltje te maken, te informeren hoe het met hen gaat en hun noden op te lijsten. Verder gaat de sociale dienst de kwetsbare gezinnen actief contacteren en opvolgen om hun noden op te lijsten en proberen te ledigen.

    De lokale handelaars, die afhaalpunten hebben ingericht , kunnen zich op de website van de gemeente kenbaar maken om hun aanbod in de kijker te zetten.

    Ook voor het personeel van het lokaal bestuur werden tal van maatregelen genomen. Voor alle medewerkers werden er desinfecterende handgels voorzien en wordt er dagelijks ontsmet en gepoetst om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het personeel dat van thuis kan werken, wordt deze mogelijkheid geboden. We blijven de essentiële dienstverlening leveren, weliswaar enkel na afspraak. Voor de verschillende diensten zoals de poetsdienst en de warme maaltijden werden specifieke richtlijnen uitgewerkt.

    Het lokaal bestuur blijft de situatie op de voet opvolgen. De berichtgeving rond het coronavirus wordt dag na dag, uur na uur opgevolgd zodoende we onze inwoners accuraat en snel kunnen informeren via onze communicatiekanalen. Belangrijk hierbij is dat de algemene richtlijnen strikt opgevolgd worden, enkel zo zullen we het coronavirus kunnen bestrijden. Dus blijf zoveel mogelijk thuis, houd afstand van mekaar, was de handen regelmatig."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is